Disponibilitate 24 / 7 / 365
Prin ticket de suport si telefonic
 0371 781 387
Telefon Suport
Vanzari: comercial@hostconcept.ro
Tehnic:   suport@hostconcept.ro

Optimizari WordPress

Optimizari Wordpress

Unul dintre cele mai mari avantaje ale platformei wordpress este numarul mare de costumizari ce pot fi facute pe aceasta. Insa aceasta libertate de custumizare aduce si un dezavantaj destul de mare si anume: odata cu instalarea diferitelor pluginuri, platforma poate sa devina foarte mare consumatoare de resurse, chiar daca nu aveti foarte multe vizite.

Acest consum de resurse  poate aparea fara avertisment si poate afecta restul clientilor de pe server (daca folositi un pachet shared) sau sa ajungeti la limitele pachetului contractat si site-ul sa functioneze greoi.

Majoritatea problemelor de consum, generate de orice platforma, este rezultatul programarii acestora sau aglomerarea platformei cu pluginuri (de cele mai multe ori incompatibile). Insa exista cateva optiuni recomandate pentru a reduce consumul CPU al platformei wordpress si implicit functionarea site-ului in parametri.

 

  • Backup

Inainte de orice modificare mentionata in acest articol este bine sa va generati un backup al site-ului, de altfel pentru orice modificare a site-ului este recomandat sa va creeati un backup al acestuia pentru a va asigura ca nu pierdeti informatii importante sau ore de lucru pentru a repara o greseala de programare.

 

  • Update platforma si Module

Dupa realizarea backup-ului incercati sa realizati un update al platformei urmat de un update al pluginurilor folosite. Este posibil ca dezvoltatorii sa fie sesizati de anumite incompatibilitati ale pluginurilor si aceste incompatibilitati sa fie remediate printr-un update. De asemenea, in update-urile pluginurilor se regasesc, de cele mai multe ori, patch-uri de securitate. Din acest motiv, este bine ca atat platforma cat si modulele folosite sa fie updatate la zi.

 

  • Implementare Modul AntiSpambot

Daca dupa update in continuare exista probleme de consum si de functionalitate, verificati daca aveti un modul Anti Spambot. De foarte multe ori, daca unui site ii creste inexplicabil consumul, exista riscul ca unul sau mai multi boti sa “comenteze” la diferitele articole ale siteului wordpress sau sa incerce sa va “contacteze” printr-un formular de contact.

Pentru combaterea spamului exista o multime de module, de la modulele de CAPTCHA care cer o confirmare umana inainte de a posta un coment sau de a trimite formular de contact pana la modulele care filtreaza automat aceste mesaje.

 

  • Instalare Cache

Dupa imlementarea modulelor antispam, daca problema persista, incercati sa identificati daca aveti instalat un modul de cache. Daca nu exista un modul de cache instalat este recomandat sa instalati un astfel de modul, deoarece acestea stocheaza pagini statice ale site-ului si le livreaza catre vizitatori, oferind un timp mult mai scurt de incarcare al siteului si, de cele mai multe ori, reduc semnificativ consumul de resurse.

Echipa noastra a testat timp indelungat WP Super Cache si W3 Total Cache, cu rezultate foarte bune pe majoritatea site-urilor.

 

WP Super Cache este un modul de cache simplist si intuitiv care poate fi folosit si de utilizatorii fara experienta.

W3 Total Cache este un plugin putin mai avansat, care daca nu este configurat corespunzator poate crea probleme de functionalitate. Acesta, pe langa functiile de cache ofera si functii de minificare sau de integrare a unui CDN.

 

 

  • Identificare Module Consumatoare

Daca nici cu modulul de cache problema nu s-a remediat, este posibil sa aveti unul sau mai multe module care genereaza aceste probleme si puteti incerca dezactivarea completa a tuturor modulelor folosite si reactivarea pe rand, pentru a vedea cum se comporta site-ul.

 

  1. Minimizare/Eliminare WP Cron

Minimizarea sau eliminarea cronurilor de wordpress. Cronurile de wordpress nu se comporta la fel cu cronurile traditionale, ce pot fi setate din cPanel, acestea ruleaza automat in momentul in care vizitatorii acceseaza pagina dumneavoastra, din acest motiv este recomandat sa aveti un numar mic de cronuri de wordpress sau chiar sa eliminati acest cron si sa il inlocuiti cu un cron de cPanel.

Detalii despre eliminarea cronului de wordpress gasiti aici.

 

  • Limitare WebCrawlere

Este bine sa limitati accesul la WebCrawlere si la Boti folosind fisierul robots.txt. Astfel, evitati indexarea anumitor directoare din site  pe motoarele de cautare sau chiar a intregului site din motoarele de cautare nedorite .

Detalii despre creearea si editarea fisierului robots.txt gasiti aici.

 

  • Verificare Tema

Daca nici una din rezolvariile de mai sus nu va ajuta, este posibil ca problema sa fie generata chiar de tema folosita.  Pentru a elimina acesta suspiciune, este recomandat sa setati tema implicita a platformei si ulterior sa testati functionalitatea site-ului. Este bine ca acesta tema sa fie pastrata pentru mai multe ore si ulterior sa verificati pe server daca consumul de resurse a scazut in perioada cand ati folosit tema implicita.

 

Toate aceste masuri nu trebuie luate in ordinea mentionata si nu garanteaza o rezolvare a problemei dumneavoastra, insa va ofera un punct de pornire pentru remedierea problemelor de consum. Daca considerati ca nu aveti cunostintele necesare realizarii acestor operatiuni, este recomandat sa contactati un programator sau o persoana tehnica care sa va asiste.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *